понедељак, 22. октобар 2012.

Васко Попа, Манасија

О овом песнику више ћемо учити следеће године, али би било добро да знаш нешто више о њему и његовој поетици.




Васко Попа је учинио оштар заокрет у савременој српској поезији раних педесетих година. То се догодило 1953. године када се појавила Попина збирка песама Кора песничка књига необичне синтаксе, садржине и форме. У литерарној атмосфери соцреалистичког певања и приповедања, који су били дириговани дневним потребама актуелне политике иидеологије, појава Коре деловала је као радосно песничко откровење, али још више као шок. Радовала је оне који су стремили модерном песничком изразу и његовом ослобађању од догми и рецепата; поразила је оне чији хоризонт очекивања ова књига није задовољила: за њих је ова поезија била неразумљива и бесмислена, јер њихов лењи дух није био спреман да зађе дубље од првог нивоа разумевања и тамо пронађе права значења и смислове. Токови поезије, међутим, неумитно су се кретали ка модерном изразу и једном заорана бразда није се могла затрпати и поништити. Поезија Васка Попе, најављена књигом Кора, стално је ишла узлазном линијом даље развијајући песнички програм из Коре. Тако је Попа постао не само претеча модерне српске поезије, него и водећа личност савремене српске поезије, која је обележила епоху и одредила правац даљег развоја поезије.





Попа има позитиван однос према традицији, која је могла да буде подстицајна и плодотворна. На првом месту ту је поезија Момчила Настасијевића која је својом језгровитошћу и гномичношћу са једне стране, и чврстом ослоњеношћу на језик роднога тла, на другој страни, могла да делује подстицајно. Други извор подстицаја било је надреалистичко искуство према коме је Попа био врло селективан: одбацио је надреалистичку бахатост израза и форме, али је прихватио сновиђења, ирационално и хумор. Трећи инспиративни извор је фолклор чије ће му "од злата јабуке" постати узори језика и мишљења, извори фолклорних и архетипских слика, фантастичног и гротексног сагледавања света, предметности и људске егзистенције.

Поезија Васка Попе изненађује предметностима, појавама и појмовима овога света који постају песничка тема и предмет певања.


Тескобан и монотон урбани живот савременог човека предочен је у овој поезији посредством детаља које тај човек примећује као нешто што измиче једноличности и монотонији неком својом особеношћу. Али ти ситни и на око неважни детаљи функционишу у овој поезији као симболи. Обичне ствари, предмети и појаве постају поетски мотиви који ће на симболичан начин предочити човекову ситуацију и његову егзистенцију. Свет није ништа него Непочин-поље — арена свеопштих супротности и сукоба. Отуда обиље апокалиптичких, космолошких и метафизичких визија, које ће ову поезију учинити филозофском и метафизичком:


Иновативност поезије Васка Попе највише је остварена на језичком плану. Језик је једноставан, колоквијалан, пун прозаизама и идиоматских израза. Израз је елиптичан, језгровит, афористичан и гномичан; његову поезију одликује "лексичко богатство и синтаксичка строгост" (М. Павловић). Давно је речено да речима треба да буде тесно а мислима пространо. Код Попе нема обиља речи али има богатства и свежине речи. Међутим, он тим пребогатим и изузетно свежим речима није допустио да се разбокоре и разбашкаре — стегнуте су синтаксичким редукцијама. Из тога проистиче значењска набреклост речи, богата мисаоност и асоцијативност. То је био нови квалитет који је ушао у нашу поезију. Још једна особеност ове поезије: иако је израз стегнут и елиптичан, он је врло музикалан. То су композитори врло добро осетили. Душан Радић је компоновао музику за три циклуса из књиге Кора: Списак, Предели и Опседнута ведрина.

Васко Попа је врло плодан песник — објавио је осам књига песама: Кора (1953), Непочин-поље (1956), Споредно небо (1968), Усправна земља (Т972), Кућа на сред друма (1975), Живо месо (1975), Вучја со (1975), Рез (1981). Објавио је три антологије: Од злата јабука — антологија народних умотворина (1958), Урнебесник — антологија поетског хумора (1960) и Поноћно сунце — антологија песничких сновиђења (1962).

Станиша Величковић
Интерпретације из књижевности 

Васко Попа, по етничком пореклу Румун.
Кликом на слику бићеш упућен/а на сајт где ћеш наћи мини квиз о Попи. Тестирај своје знање!


Нема коментара:

Постави коментар